Review
-
Systema - PTW CQB/R MAX

- Systema Engineering
- M4
- PTW CQB/R MAX
- Otel, Aluminiu, Polymer
- 3480 g
- 805 - 902 mm
- 275 mm
- Semi, Auto
- 120 bile
- Reglabil
- Custom Systema
- Nu
- 90 - 150 m/s (functie de cilindru)
- 2000 mAh NiMh 9.6 Crane
- Replica (Kit de montat), Mag Mid-Cap, Acumulator (Tamyia mica), Incarcator
- Replica 1/1 a armei reale
- Performante stock superioare altor AEG-uri
- Materiale de calitate exceptionala
- Fiabilitate superioara AEG-urilor clasice
- Field-stripping similar armei reale
- Modificare rapida a vitezei replicii
- Incetarea focului cand mag-ul devine gol
- Bolt catch functional permite reluarea focului la schimbarea incarcatorului
- Compatibilitate cu multe accesorii si componente ale armei reale
- Pretul - una din cele mai scumpe arme de airsoft disponibile pe piata
- Upgrade-uri ulterioare limitate si fara diferente majore de performanta
- Piese de schimb OEM/aftermarket mai greu de gasit si mult mai scumpe fata de cele pentru AEG-urile clasice
- Acces greu la mecanismul de reglare hop-up
- Greutate considerabila, incarcatoare grele
- Sensibila la umezeala ridicata
Folosit atat in airsoft cat si in antrenamentele militare/law enforcement (varianta MIL/LE), PTW-ul (Professional Training Weapon) este considerat arma de antrenament, mai curand decat replica de airsoft. Pentru cineva care doreste o senzatie cat mai apropiata de arma reala, PTW-ul nu are concurent in lumea replicilor de airsoft. Din pacate, pretul prohibitiv (in functie de versiune, intre 1200 si 2000 USD) o face relativ o raritate pe "campul de lupta".
Exterior
Aspectul exterior este identic cu al armei reale, pe care o copie pana in cele mai mici detalii. Standard, PTW-ul vine in varianta de M4 "clasica", cu crane stock, pistol grip, carry handle si hand guard din polymer (acestea din urma fiind rapid inlocuite in majoritate cazurilor cu un RIS metalic, care permite montarea facila a unei multitudini de accesorii disponibile pentru platforma AR-15).
Datorita faptului ca dimensiunile si cotele sunt extrem de fidele originalului, se pot folosi ( eventual cu modificari minime) componente ale armei reale, aici incluzand RIS-uri, upper/lower receivers, precum si paturi / stocks in diverse configuratii. De notat aici ca bateria in mod normal se afla localizata in stock-ul extensibil; daca se inocuieste stock-ul cu unul de arma reala, atunci va trebui gasita o alta solutie de adapostire a bateriei (spatiul din buffer tube fiind foarte limitat).
Corpul replicii este din aluminiu lucrat la standarde foarte inalte si se integreaza in linia robusta si realista a replicii.
Teava exterioara originala este din otel masiv, ea fiind vinovata de o mare parte din greutatea PTW-ului. Prin inlocuirea sa cu o teava usoara de aluminiu, greutatea scade considerabil (o alternativa foarte buna sunt tevile modulare FCC, care, desi avand un cost ridicat, permit realizarea cu usurinta a oricarei lungimi de teava dorite).
In varianta SCK (Systema Challenge Kit), de pe lower receiver lipsesc trade-mark-urile precum si numarul serial, care sunt prezente in cazul in care replica este achizitionata deja asamblata.
Interior
Probabil cea mai notabila caracteristica a PTW-ului este sistemul sau original de hop-up. Spre deosebire de AEG-urile clasice, guma de hop-up este asezata transversal pe directia de deplasare a bilei, si are posibilitatea de a se roti in jurul axului propriu, in teorie permitand imprimarea unui efect de hop fara a frana foarte tare bila. In practica, se obtin imbunatatiri ale consistentei de tragere (deja bune) prin impiedicarea rotirii gumei de hop-up pe axul sau, prin aplicarea unei picaturi de superglue la capetele gumei. Dezavantajul acestui sistem este reglarea greoaie, care se realizeaza prin mag-well (fiind deci necesara scoaterea incarcatorului de fiecare data) folosind o surubelnita lunga cu cap imbus.
Prin folosirea unei unitati de hop-up aftermarket (STTS MDD), reglarea devine mult mai facila, prin ejection port, actionand un inel care se roteste in jurul camerei de hop-up.
O alta particularitate a PTW-ului o reprezinta cilindrii sai interschimbabili. Practic, prin inlocuirea cilindrului se realizeaza intr-un timp extrem de scurt schimbarea puterii replicii (si deci posibilitatea incadrarii sale intr-o alta categorie). E foarte comod sa poti schimba chiar si in timpul jocului, in functie de necesitate, din replica DMR in P1 sau P2. Arcul care da puterea replicii se afla in cilindru, fiind relativ usor de inlocuit (partea dificila fiind infiletarea capacului cilindrului, in cazul folosirii unui arc puternic. De notat ca arcurile pentru PTW sunt considerabil mai scurte decat arcurile de AEG clasic.
O alta inovatie interesanta este faptul ca gearbox-ul face un ciclu complet chiar si la cea mai mica apasare a tragaciului (extrem de sensibil, senzatia fiind asemanatoare unui zero-trigger). Astfel, riscul blocarii gearbox-ului la o apasare partiala a tragaciului este eliminat.
Un senzor aflat langa mag-well este responsabil pentru intreruperea alimentarii cu curent la golirea unui incarcator, PTW-ul incetand sa traga atunci cand "munitia" s-a terminat. La inlocuirea incarcatorului, este necesara apasarea bolt catch-ului (care la arma reala impinge primul cartus din incarcator pe teava) pentru continuarea focului.
Performanta
In configuratie P2 (125 m/s), PTW-ul are o raza efectiva de ~65m, insemnand ca de la aceasta distanta sansele de a nimeri un corp uman sunt de aproximativ 75% (distanta masurata cu telemetru laser, folosind bile de 0.25g). Pe cronograf, vitezele succesive ale bilelor sunt aproape constante, variatia maxima nedepasind 1 m/s. / Grupajul este foarte bun, si poate deveni si mai bun prin impiedicarea rotirii gumei de hop-up (aceasta procedura prezentand dezavantajul unei uzuri mai rapide a gumei). Pentru P1/P2 (viteze de pana in 125 m/s) sunt recomandate bilele de 0.25, iar pentru DMR (<140m/s) bilele de 0.30g. De notat ca, datorita unei rate de foc foarte mari, incarcatoarele tind sa nu ridice suficient de rapid bile mai grele (0.30 si peste), rezultatul fiind retezarea in jumatate a bilelor.
Altele
Intrebarea pe care o are oricine este: "merita sa-ti cumperi un PTW?" Raspunsul tine de asteptarile fiecaruia. Daca il cumperi in speranta ca dintr-un jucator mediocru vei deveni regele campului de lupta, trebuie sa fii pregatit pentru o dezamagire: NU se va intampla astfel. Plusul de performanta pe care ti-l confera un PTW este de multe ori eclipsat de diferentele dintre jucatori, de modul tau de abordare a jocului, de rolurile si stilurile de joc abordate de ceilalti, de calitatea si upgrade-urile celorlalte replici prezente etc. Daca insa apreciezi realismul, calitatea constructiei, amanuntele mici care fac toata diferenta, daca vrei sa te simti ca un membru DEVGRU asaltand ascunzatoarea lui Bin Laden, atunci foarte putine replici de airsoft vor putea sta langa un PTW. Si, cu siguranta, nici acelea nu vor fi ieftine. Materialele din care este construit sunt de buna calitate, fiabilitatea sa fiind recunoscuta.
Calcaiul lui Ahile este sensibilitatea la apa/umiditate crescuta, aceasta putand afecta componentele electronice (o solutie fiind tratarea lor cu un spray protector).
Performantele sale, desi foarte bune, nu justifica singure pretul; un AEG adus la limita superioara a performantelor sale de catre cineva priceput va putea sta cu capul sus langa un PTW, costul modificarii AEG-ului fiind de regula mult mai mic decat diferenta de pret dintre cele doua.
Atu-ul sau este senzatia oferita in timpul jocului (aspect foarte subiectiv, dar in general universal remarcat). Va fi indeosebi apreciat de catre fanii mil-sim, care vor suporta cu stoicism si greutatea sa deloc neglijabila, precum si a incarcatoarelor aditionale (aproximativ dublul greutatii unui incarcator de AEG standard).
by cryo
Contributia ta la review aici - optiune activa doar pentru membrii AirsoftPedia.ro.