[phpBB Debug] PHP Warning: in file /home/airsoftp/public_html/application/models/topuri.php on line 32: end() expects parameter 1 to be array, boolean given
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /home/airsoftp/public_html/application/models/topuri.php on line 32: end() expects parameter 1 to be array, boolean given
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /home/airsoftp/public_html/application/models/topuri.php on line 32: end() expects parameter 1 to be array, boolean given
DIY Ghid vopsire replica - AirsoftPedia.ro

Fa-o cu mana ta

 • Ghid vopsire replica

 

Premize

M-a atras dintotdeauna ideea unei replici vopsite in camuflaj, dupa ce am vazut cateva modele pe teren, m-am decis sa incerc si eu. Am combinat ideea de a vopsi replica cu alt proiect de-al meu, si anume de a-mi construi o platforma DMR care sa se supuna regulamentului SAD BUNNEH 1.0. Am ales in acest sens un SR 25 K. Ideea initiala era sa vopsesc replica WOODLAND, in ultimul moment insa m-am razgandit si am decis sa incerc o schema de MULTICAM, acesta fiind si uniforma oficiala a echipei din care fac parte.

 

Materiale folosite

Nu am reusit sa fac rost de culorile care compun schema de camuflaj MULTICAM, insa aveam ceva apropiat. M-am inspirat si dintr-un ghid pe care l-am gasit pe forumul de AR 15, unde este explicat ce anume trebuie sa faci sa obtii tonuri apropiate.

Asadar, am utilizat asa:

 • Krylon Sand
 • Krylon Med Brown
 • Krylon Brown
 • No-Name Olive Drab – ultra flat
 • Duplicolor – Ivory (foarte foarte prost…)
 • Duplicolor – Grund pentru plastic
 • Grund auto gri
 • Diluant pentru degresat
 • Masca de protectie pentru vopsit
 • Smirghel fin pentru retusare dupa grunduire
 • Banda adeziva pentru mascat
 • Sabloane construite de catre mine

 

Etapa 1 - grunduire

Primul lucru a fost sa dezasamblez replica si sa scot absolut totul din ea (gearbox, teava, motorcontroale). Dupa care am spalat totul cu pur universal, am lasat sa se usuce bine si am degresat totul cu diluant. Am reasamblat partile metalice (upper si lower receiver) folosind pinii de prindere si niste banda dublu-adeziva (gearbox-ul nu era inauntru). Dispozitivul optic l-am protejat cu ajutorul unei benzi adezive, speciale pentru mascat.

Dupa care am improvizat o vopsitorie outdoor si am trecut la aplicarea grundului, agatand replica pe verticala cu ajutorul unui carlig improvizat (Figura 1). Partile de plastic le-am asezat pe o planseta (Figura 2).

Figura 1

Figura 2

Am aplicat cate doua straturi de grund, problematic a fost grundul auto, fiind foarte volatil. Trebuie aplicat in straturi foarte fine, cu foarte mare atentie. Mie mi-a curs pe alocuri, fiind necesara retusarea ulterioara cu smirghel fin (de 1000). Am lasat sa se usuce 24 de ore, dupa care am retusat ce era de retusat, am asamblat totul; pistol grip-ul si stock pipe-ul le-am atasat cu ajutorul unor cartoane si banda dublu-adeziva, avand in vedere faptul ca gearbox-ul lipseste din replica (Figura 3).

Figura 3

Figura 4

 

Etapa 2 – basecoat

Am avut experiente neplacute cu grunduitul outdoor din cauza vantului si a prafului, asa ca am improvizat un spatiu de lucru in subsolul cladirii in care locuiesc, asigurandu-ma ca este bine aerisit. Am agatat arma vertical si am inceput cu aplicarea primului strat de vopsea (basecoat), si anume Krylon Sand (Figura 4). Ulterior am aplicat un prim strat pe bipod, si pe ACOG, lasand totul sa se usuce 30 minute. Am asamblat totul, am agatat replica oblic dupa care am aplicat al doilea strat de Sand, pulverizand fin (Figura 5).

Trebuie avuta foarte mare atentie la modul in care se pulverizeaza vopseaua, straturile trebuie sa fie foarte fine, krylonul adera superb pe grund care este usor poros.

Figura 5

 

Etapa 3 – Olive Drab

Dupa aplicarea primului strat am lasat sa se usuce 24 de ore, trecand la aplicarea primei culori cu ajutorul sabloanelor confectionate anterior (foi A4 acoperite cu banda adeziva si decupate). (Figura 6). Atentie, sabloanele trebuie apropiate cat mai mult de suprafata vopsita, stratul pulverizat sa fie cat se poate de fin! Exista tentatia de a aplica strat gros de vopsea, acest lucru poate creea contraste puternice si scurgeri de vopsea! De asemenea vopseaua utilizata de catre mine nu s-a pulverizat atat de fin ca si Krylonul, existand un efect stropit pe alocuri. Pentru a preveni acest lucru trebuie apasat scurt si ferm pe spray, pulverizand in afara zonei si executand o SINGURA trecere peste zona dorita (eu am invata asta “the hard way”).

Am aplicat vopsea pe o parte, am lasat sa se usuce 30 minute, dupa care am intors replica si am aplicat un strat si pe cealalta parte. Am lasat totul la uscat o ora.

Figura 6

 

Etapa 4 – Med Brown

Similar cu pasii parcursi la etapa anterioara am pulverizat un strat de Med Brown pe ambele parti, lasand timp de uscare intre aplicari (Figura 7).

Figura 7

 

Etapa 5 - Brown

Am continuat cu aplicarea stratului Maro inchis, de data aceasta utilizand sabloane mai mici si mai dese (Figura 8). Am lasat la uscat 24 de ore.

Figura 8

 

Etapa 6 – Ivory (crem)

Cele mai multe probleme le-am avut aici, intrucat nu am reusit sa gasesc vopsele de calitate. Am utilizat in final vopsea duplicolor lucioasa, cu foarte mari probleme de aderenta. Datorita lacului lucios din vopsea, textura iesea neuniforma, producand bule de aer sau basici de vopsea. Dupa multe incercari si multi nervi, am reusit sa gasesc o formula acceptabila. Am refacut sabloane foarte mici, cate unul pe foaie, sau grupuri foarte mici de “pete”, centrate pe foaie. Am pulverizat straturi FOARTE fine, fiind atent sa nu apas prea incet sau sa tin apasat prea mult pe spray. Dupa fiecare trecere am curatat sablonul cu diluant pentru a evita scurgerile (Figura 9). In acest punct am realizat ca replica este prea inchisa la culoare, asa ca am pulverizat de la distanta (un m) un strat foarte fin de SAND, in ideea de a deschide la culoare replica. Mare lucru nu am realizat, tousi s-a deschis putin (Figura 10).

Figura 9

Figura 10

 

Etapa 7 – Lacuire si lustruire

Ideea initiala era sa pulverizez lac mat peste, insa nu am reusit sa gasesc. Un prieten s-a oferit sa ma ajute cu o relatie la o vopsitorie auto, in ideea de a aplica un strat de lac mat special (auto). Zis si facut, am dat replica la vopsitorie, a doua zi am avut un soc: era luciasa ca un pom de Craciun. Dupa surpriza initiala am aflat ca acest tip de lac trebuie lustruit cu un material abraziv special (similar cu partea abraziva a buretilor de bucatarie) pentru a obtine efectul mat.

De aici a inceput partea cea mai dificila si migaloasa. Am demontat totul in bucati cat mai usor de manevrat si am luat la frecat, munca de chinez batran J (Figura 11).

Figura 11

Mi-a luat doua seri (vreo 7 ore) sa termin de lustruit si sa reasamblez totul, rezultatul final este insa superb, efectul fiind de plexiglas mat.

 

Impresii finale

Cu toate ca nu am reusit sa replic perfect MULTICAM-ul, replica iesind in final prea inchisa, per total sunt multumit de rezultat. De la cativa metri distanta si luminata direct cu lumina puternica, exista o mica diferenta sesizabila, de la aceeasi distanta fara lumina directa diferenta nu este sesizabila. Am invatat multe lucruri, urmatoarea imi va iesi cu siguranta mai bine, mi-am propus sa vopsesc si o replica mai mica (un SOPMOD sau un SCAR, nu m-am hotarat inca), de data aceasta am comandat setul de culori corect (zic eu), vom vedea ce va iesi.

Nu in ultimul rand as dori sa-i multumesc lui Tomcat pentru vopsele si sfaturi si lui Catalin pentru lacuire! Cateva imagini mai jos cu rezultatul final (Figura 12, Figura 13, Figura 14).

Figura 12

Figura 13

Figura 14

By Lt. Bongwater